Το να πίνεις καφέ στην Ελλάδα είναι κάτι περισσότερο από μια συνήθεια. Είναι μια καθημερινή τελετουργία. Γνωρίζουμε όμως πόσα πολλά αποκαλύπτει για την προσωπικότητα μας ο καφές που προτιμάμε?

Η διακεκριμένη κλινική ψυχολόγος και καθηγήτρια ψυχολογίας Dr. Ramani Dorvasula διεξήγαγε μια έρευνα 1,000 ανθρωπων που πίνουν καφέ. Η έρευνα υπολόγισε μια ευρεία γκάμα προσωπικοτήτων και ψυχολογικών χαρακτηριστικών όπως η ενδοστρέφεια και η εξωστρέφεια, η υπομονή, η τελειομανία, η εμπάθεια, η επαγρύπνηση, η ευαισθησία και η κοινωνική τόλμη, ανάμεσα σε άλλα.


Στην έρευνα αυτή, που συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο της Ramani  είχαν δωθεί συνηθισμένα σενάρια στους συμμετέχοντες, στα οποία όλοι βρισκόμαστε ανά διαστήματα, όπως πως προσεγγίζουμε την κατάσταση όταν βρισκόμαστε σε μεγάλες ουρές, πως σχεδιάζουμε πάρτυ, ή πως είναι τα συνηθισμένα μας Σαββατοκύριακα. Οι συμμετέχοντες είχαν ερωτηθεί να επιλέξουν από μια πληθώρα προσεγγίσεων σε αυτές τις καταστάσεις. Στην έρευνα ερωτήθηκαν, επίσης, τι καφέ πίνουν και τι παραγγέλνουν συνήθως. Τα αποτελέσματα ήταν απροσδόκητα.

Αλλά, ενώ τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα, και επακριβή ως ένα βαθμό, δεν ισχύουν απαραίτητα για όλες τις περιπτώσεις, γι’αυτό μην τις πάρετε κατάκαρδα καθώς μερικοί άνθρωποι βρίσκονται κάπου στο ενδιάμεσο και μερικοί τύποι προσωπικοτήτων μπορεί να μην συμπίπτουν με το τι καφέ πίνει ο καθένας σε καθημερινή βάση.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που πίνουν σκέτο καφέ είναι ειλικρινείς, ευθείς και έντιμα άτομα, ενώ αυτοί που πίνουν διπλό ντεκαφεινέ με αφρό τείνουν να είναι περισσότερο εμμονικοί, κτητικοί και λεπτομερείς. Αυτοί που πίνουν Λαττε τείνουν να είναι νευρωτικοί και ανιδιοτελείς, ενώ αυτοί που πίνουν στιγμιαίο καφέ είναι πιο πιθανό να είναι αναβλητικοί. Και τέλος, οι άνθρωποι που παραγγέλνουν γλυκούς καφέδες έχουν μια αδυναμία στην άνεση και τους αρέσει να απαλύνουν την πίκρα της ζωής ( όπως απαλύνουν και την πίκρα του καφέ τους).

Όπως σημείωσε και η Δρ. Ντουρβασούλα, παρά την ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή μελέτη που συγκέντρωσε «το τι καφέ πίνουμε μας ορίζει όσο μας ορίζει και το ζώδιο μας.» Είναι πολύ πιθανό να είσαι ένα κτητικό άτομο που πίνει λάττε ή σκέτο μαύρο καφέ. Άμα οι άνθρωποι ήταν τόσο εύκολο να κατηγοριοποιηθούν, η ζωή θα ήταν περισσότερο βαρετή και λιγότερο περίπλοκη.

Παρόλα αυτά, σε ευρύτερη έννοια, οι επιλογές που κάνουμε στην ζωή μας αποκαλύπτουν πολλά για εμάς. Μερικές φορές κάνουμε επιλογές χωρίς να τις σκεφτόμαστε, ενστικτωδώς. Άλλες φορές οι επιλογές που κάνουμε στην ζωή μας, μας διαμορφώνουν για το καλύτερο ή το χειρότερο. Για παράδειγμα, οι ανιδιοτελείς άνθρωποι, που συνήθως προσπαθούν να διαχειριστούν την πίκρα του καφέ τους με λίγο γάλα, είναι επίσης πιθανό να προσπαθούν να ικανοποιούν τους άλλους, πράγμα που μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο, άμα κάποιος είναι πάντα αλτρουιστής και υποτακτικός με συνέπεια να αγνοεί ή να βάζει σε δεύτερη μοίρα τις δικές του ανάγκες και επιθυμίες.

Η προσωπικότητα μας επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής μας— τις σχέσεις μας, την καριέρα μας, τις αντιλήψεις μας, τις συμπεριφορές μας— και προφανώς επηρεάζει τις επιλογές μας. Μερικοί άνθρωποι φοβούνται να κάνουν μια λάθος επιλογή, γι’αυτό και συχνά επιλέγουν την απραξία για να νιώσουν ασφαλείς, κάτι που φανερώνει τον χαρακτήρα τους, εξίσου πολύ με μια ενδεχόμενη επιλογή, είτε αυτή ειναι λανθασμένη είτε σωστή.

Κάποιες φορές η προσωπικότητα μας καθιστά την αλλαγή δύσκολη. Ενώ ορισμένοι άνθρωποι με ορισμένες προσωπικότητες ( π.χ αυτοί που είναι πιο ανοιχτοί και δεκτικοί) μπορούν να αγκαλιάζουν καινούργια πράγματα και μονοπάτια, άλλοι δεν μπορούν, και αυτό μπορεί να κάνει θεσμικές αλλαγές υγείας, ή οποιαδήποτε αλλαγή πιο δύσκολη. Σαν αποτέλεσμα, ένα άτομο μπορεί να καταλήξει να παραιτηθεί αντί να δεί την σύνδεση μεταξύ της προσωπικότητας του και των επιλογών του. Χρειάζεται αντίληψη και αυτογνωσία κανείς για να ξεπεράσει ορισμένες προσωπικές ιδιορρυθμίες, αλλά οπλισμένος με αυτή την γνώση, μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του να έχει περισσότερο έλεγχο πάνω στην συμπεριφορά του.

Το βιβλίο απευθύνεται στην έννοια της επιλογής και πως αυτή επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες: βιολογία, άλλους ανθρώπους, φόβος και ιδιοσυγκρασία. Μερικές φορές αισθανόμαστε τις επιλογές μας σαν κάτι που συμβαίνει σε εμάς. Τι σημαίνει όμως αυτό, ότι η προσωπικότητα είναι πεπρωμένο? Όχι, σύμφωνα με την συγγραφέα.  Στην πραγματικότητα « ο ίδιος ο ορισμός της λέξης ελαστικότητα είναι η ικανότητα μας να ξεφεύγουμε απο την ιδιορυθμία της προσωπικότητας μας, όταν αυτό είναι απαραίτητο.»

Οπότε, ενίοτε, επεκτείνετε τους ορίζοντες σας, και γίνετε λιγότερο διστακτικοί απέναντι στην αλλαγή. Πιθανότατα ένα καλό σημείο να ξεκινήσετε, αν και σίγουρα μικρό, είναι να αλλάξετε την παραγγελία σας την επόμενη φορά που θα βγείτε έξω, και να δοκιμάσετε έναν διαφορετικό καφέ.

Ποιός ξέρει, μπορεί να ξαφνιαστείτε ευχάριστα με το αποτέλεσμα.